De Koerdische kwestieVluchtelingencrisis

Erdoğan over Manbij: “Assad-regime doet aan psychologische manipulatie”

Sinds de VS operaties uitvoeren tegen Daesh in Syrië, hebben de YPG/PYD, een door Syrische Koerden gedomineerde militie gefinancierd door de VS, het grootste deel van het vuile werk van Washington in Syrië gedaan.

Een abrupt einde door de Amerikaanse president Donald Trump aan de betrokkenheid van de VS in Syrië zette de deur open voor Turkije om YPG/PYD-posities langs de Turkse grens met Syrië te ontwortelen. De YPG stak hierop een hand uit naar een onwaarschijnlijke partner voor bescherming tegen een Turkse invasie: de Syrische regering.

Alliantie YPG/PYD – Assad

Op vrijdag verzochten de rebellen van de aan de PKK gelieerde YPG/PYD aan functionarissen in Damascus om troepen naar de stad Manbij en andere door de YPG/PYD gecontroleerde gebieden in Noord-Syrië te leiden. Het Assad-regime zou aan dit verzoek hebben voldaan. Verklaringen verschillen echter op dit punt. Rusland en Iran zeggen dat Syrië nu Manbij controleert, terwijl de VS, Turkije en lokale strijders zeggen dat dit niet het geval is. Turkije spreekt van “psychologische manipulatie” door het Assad-regime.

Pyrrusoverwinning

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei vrijdag dat Ankara “geen belang” heeft in Manbij als de YPG/PYD de stad verlaat. Maar niets is zeker en de gevolgen van de terugtrekking van de VS beginnen nog maar net te ontvouwen. Uit Turkije klinken positieve maar ook vertwijfelde geluiden naar aanleiding van het vertrek van de Amerikanen en waarschijnlijk de aan terreur gelieerde YPG/PYD. Als Syrische troepen – en daarmee Iran – voet aan de grond krijgen tegen de grens met Turkije, dan kan de Amerikaanse terugtrekking voor Turkije een Pyrrusoverwinning blijken.

Vrije Syrische Leger en Turkije rukken op

Afgelopen vrijdag zei de belangrijkste gevolmachtigde strijdgroepering van Turkije in Syrië, het Vrije Syrische Leger, dat enkele van haar konvooien met Turkse troepen naar Manbij zijn verhuisd om de stad te bevrijden.

De Russische president Vladimir Poetin en Erdoğan zullen elkaar waarschijnlijk binnenkort ontmoeten om het verdere lot van Syrië te bepalen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie