De Koerdische kwestie

Gemeente Den Haag reageert op controverse na terreurmars PKK

Afgelopen zaterdag baarde de gemeente Den Haag opzien door een demonstratie van sympathisanten van de erkende terreurorganisatie PKK toe te staan voor het Binnenhof in het centrum van Den Haag. De gemeente reageert nu op de controverse. 

Geen oordeel

De gemeente reageert tegenover Politiek Neutraal door te zeggen dat het de demonstratie heeft toegestaan omdat “het niet aan de burgemeester is om een oordeel te vellen over de inhoud van een meningsuiting”. Ook zou de demonstratie geen wanordelijkheden met zich meebrengen. De reactie is opmerkelijk, omdat de 1.000-5.000 militanten tellende terreurbeweging volgens de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding & Veiligheid (NCTV) sinds haar oprichting in 1984 een guerrilla-oorlog voert tegen de Turkse regering, waarbij tot op heden meer dan 35.000 mensen om het leven kwamen.

Operationele gebieden PKK volgens de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding & Veiligheid (NCTV), feb. ’19

Uiteraard kunnen bepaalde meningsuitingen door anderen als controversieel, beledigend of schokkend kunnen worden ervaren.

– Gemeente Den Haag, 12 feb. ’19

Geen grond om demonstratie te verbieden

De gemeente Den Haag stelt in een uitgebreid antwoord op Politiek Neutraal dat bepaalde meningsuitingen door anderen als controversieel, beledigend of schokkend kunnen worden ervaren. Op zichzelf zou dit evenwel geen grond opleveren om een demonstratie te beperken, of te verbieden.

PKK-vlaggen en symbolen

Het dragen van PKK-vlaggen met symbolen en beeltenissen van Abdullah Öcalan is Turkije en Turkse Nederlanders al jaren een doorn in het oog. De gemeente zegt echter niet preventief te handelen als het aankomt op het verbieden van dergelijke uitingen. Welke vlaggen en symbolen verboden zijn en wanneer sprake is van een strafbare uiting, is uitsluitend ter beoordeling van het Openbaar Ministerie. Aldus de gemeente Den Haag.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie