De Koerdische kwestieVluchtelingencrisis

NOS schikt zich naar VS en censureert Turks perspectief

Taakomroep NOS schreef vandaag dat de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, John Bolton, vandaag in Ankara was om met zijn ambtsgenoot te praten over het beschermen van “de Koerden” (1) in Noord-Syrië. Het nieuwsartikel, waarin de YPG/PYD werd gelijkgesteld aan ‘de Koerden’, zorgde voor flinke opschudding op sociale media.  

NOS: YPG/PYD ‘de Koerden’

De Nederlandse Omroep Stichting schreef vandaag op haar nieuwssite dat president Trump internationaal bekritiseerd zou zijn omdat hij met de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië (“veiligheidsadviseurs”) de weg zou vrijmaken voor een Turkse aanval op “de Koerden” (2). National Security Advisor Bolton zou zondag hebben gezegd dat de VS Noord-Syrië pas zal verlaten als Turkije de veiligheid van “de Koerden” (3) kan garanderen.

Censuur

De NOS stelde in haar artikel Bolton centraal in hun publicatie, terwijl uitspraken van Turkse bewindslieden werden verzwegen. De woordvoerder van president Erdogan, Ibrahim Kalin, zei vandaag in reactie op de woorden van Bolton dat de suggestie dat Turkije het op “the Kurds” gemunt heeft, absurd is.

“Die suggestie is in de eerste plaats respectloos naar onze Koerdische broeders. Ons doel is het bevrijden van Koerden van de onderdrukking door deze terreurorganisaties. Turkije maakt geen enkel religieus, etnisch of sektarisch onderscheid tussen haar Syrische broeders.” – Ibrahim Kalin.

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, herhaalde dat Turkije niet de Koerden als haar doelwit heeft, aangezien Turken al eeuwen lief en leed delen met de Koerden. “Onze strijd is zij aan zij met Koerdische, Arabische en Turkmeense broeders en alle etnische en religieuze gemeenschappen die worden bedreigd door de PKK-YPG en Daesh.”

NOS weigert label ‘terreur’ 

Het is de Turkse gemeenschap in Nederland al jaren een doorn in het oog dat Nederlandstalige media en politici, waaronder taakomroep NOS en diverse Kamerleden, achteloos stellen dat de YPG/PYD de Koerdische bevolking vertegenwoordigt. In de World Factbook van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werd de YPG-militie lange tijd met terrorisme in verband gebracht.

De CIA schreef in haar World Factbook dat de YPG lange tijd als militaire tak van de PYD en daarmee de Syrische tak van de PKK uitmaakte. Na de rebranding van de YPG naar de Syrian Democratic Forces (SDF) is de relatie met de PKK verwijderd.

Daily Sabah, 27 januari 2018

In de schrijfstijl van de NOS wordt het Turkse perspectief tussen de regels door als politiek gekleurd en daardoor onbetrouwbaar ingekaderd. De YPG/PYD zou alleen door de Turken als terroristische organisatie worden aangemerkt en niet door de Amerikanen of de rest van de internationale gemeenschap.

De veiligheidsadviseur van president Trump, John Bolton, beweert dat de VS zich pas gaan terugtrekken als Daesh definitief verslagen is. Dit in tegenstelling tot de eerdere verklaring van Trump via Twitter dat Erdogan Daesh kan verslaan.

VOLG ONS OOK OP TWITTER

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie