De Koerdische kwestieVluchtelingencrisis

Nu.nl zwijgt over terugtrekking VS uit Syrië

In een gisteren gepubliceerd bericht lijkt Nu.nl in het duister te tasten over de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Syrië. Het Israëlische dagblad Haaretz, dat de Amerikaanse woordvoerder in de strijd tegen Daesh, kolonel Sean Ryan citeert, meldt dat het Amerikaanse vertrek uit Syrië reeds is gestart. Details worden door de Amerikanen uit veiligheidsoverwegingen niet gedeeld.

“Niet Koerden, maar terroristen”

In tegenstelling tot verklaringen van Turkse bewindspersonen, meldt Nu.nl in haar bericht van 12 januari dat Turkije het vizier richt op de Koerdische bevolking in Noord-Syrië. Hoewel de uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, overeenstemmen met eerdere Turkse verklaringen, verzuimt Nu.nl de uitspraken zorgvuldig in te kaderen.

Onderscheid Koerden en terroristen

Pompeo stelt dat het vertrek van de VS uit Syrië “goed zal zijn voor Turkije en Koerden” en dat “degenen die al die tijd naast ons hebben gevochten, het verdienen om beschermd te worden”. Pompeo onderscheidt hierin de Koerdische bevolking kortom van terreurbeweging YPG/PYD-PKK. Nu.nl citeert de minister weliswaar, maar besluit het onderscheid niet te benoemen, omdat de minister de bondgenoten om staatsrechtelijke redenen geen terroristen kan noemen.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie