De Koerdische kwestieVluchtelingencrisis

Turkije domineert nieuwskoppen op woensdag

Vredescomité Syrië

Turkije, Rusland en Iran hebben verklaard de oprichting van een vredescomité voor het beëindigen van de Syrische Burgeroorlog te zullen steunen. De leden zijn nog niet benoemd, maar het comité zal bestaan uit 150 afgevaardigden: 50 van de Syrische regering, 50 van de Syrische verzetsstrijders en 50 van andere onafhankelijke leden (zoals Iran, Turkije en Rusland).

Patriot-raketsysteem

Ondertussen zijn er tekenen dat de banden tussen de VS en Turkije aan het verbeteren zijn. De Verenigde Staten hebben een verkoop goedgekeurd van het MIM-104 Patriot luchtdoel-raketsysteem aan Turkije, dat in staat is om NAVO-luchtverdedigingssystemen te integreren. De VS hebben zich lang tegen de verkoop verzet. Rusland staat onverschillig tegenover de overeenkomst en beweert dat het de verkoop van het (Russische) S-400-luchtafweersysteem niet zal beïnvloeden. De S-400 heeft een groter bereik, betere intercontinentale potentie en een grotere veelzijdigheid, terwijl de Patriot beter is voor de verdediging van één object.

Uitlevering Gülen

Verder verklaarden de Amerikanen te overwegen Fethullah Gülen, het meesterbrein achter de mislukte coup in Turkije in 2016, uit te leveren aan Turkije. De aankondiging is in strijd met een eerdere verklaring, maar het is een subtiele en belangrijke ontwikkeling.

De Trump-regering zei vandaag dat het zich volledig wil terugtrekken uit Syrië; iets dat ze in maart ook zeiden (te willen), maar in april alweer ontkrachtten. Samen met een recente verklaring van de Washington-gezant voor Syrië dat de VS “geen permanente relaties heeft met substatelijke entiteiten”, maakt dat het perspectief voor de YPG/PYD weinig hoopgevend.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie