De Koerdische kwestieVluchtelingencrisis

YPG/PYD in paniek: “Terugtrekking VS ‘gevaarlijk’ voor internationale stabiliteit

De terugtrekking van de VS uit de regio zou “een politiek en militair vacuüm creëren en de bevolkingen in de ‘klauwen’ laten van vijandige partijen”. Dat verklaart de symbiotische PKK-gelieerde terreurorganisatie PYD/YPG in een kort persbericht, na de officiële bevestiging van de VS deze week dat Amerikaanse troepen Syrië volledig zouden verlaten binnen 60 tot 100 dagen.

In een interview met het Libanese persbureau El-Ahd bekende persadviseur van de YPG/PYD, Rezan Hido, al eerder dat de YPG/PYD door de Amerikanen waren “gebruikt”, zoals ook de Iraakse dictator Saddam Hussein begin jaren negentig zou zijn gebruikt bij de invasie van Koeweit.

De PYD/YPG dacht de afgelopen jaren een garanteur te hebben in de Verenigde Staten en Israëlische belangengroepen in Washington in de creatie van een Koerdische staat. De regering in Ankara gooide roet in het eten, toen een door president Erdoğan geleide volksopstand hielp de Amerikaanse gevolmachtigde (proxy) Gülen-organisatie uit het Turkse staatsapparaat te zuiveren na een ultieme couppoging in de zomer van 2016. Sindsdien voert Turkije succesvolle onafhankelijke militaire operaties uit om de opmars van de YPG/PYD richting de Middellandse Zee te stuiten en de terreurbeweging terug te dringen.

Turkije toont zich vastberaden om de Arabische, Koerdische en Turkmeense bevolking van Noord-Syrië te bevrijden van de YPG/PYD, om daarmee ook te voorkomen dat de terreurorganisatie internationale legitimiteit kan verwerven voor de creatie van een Koerdische staat. “Gezegd wordt dat sommige greppels, tunnels werden gegraven (door de YPG/PYD) in Manbij en in het oosten van de Eufraat. Ze kunnen tunnels of greppels graven tot zover ze willen, ze kunnen ondergronds gaan als ze willen. Wanneer tijd en plaats rijp is, zullen ze begraven worden in de greppels die ze zelf hebben gegraven. Niemand zou hieraan moeten twijfelen,” aldus de Turkse minister van Defensie, generaal Hulusi Akar.

PYD/YPG-nieuwsmedia benadrukken dat de Amerikaanse regiocommandant Joseph Dunford afgelopen week nog verklaarde dat de Amerikanen een troepenmacht van 45.000 YPG/PYD-militanten zouden trainen om grondgebied op Daesh [ISIS] ‘veilig te stellen’. De YPG/PYD lijken moeite te hebben om dit te rijmen met de uitspraak van de door de (Turken gerespecteerde) VS-gezant voor Syrië, James Jeffrey, een paar dagen terug dat de VS geen permanente relatie hebben met “substatelijke entiteiten”.

Intussen stationeerde Turkije duizenden troepen en materieel aan de grens met Syrië, en bracht duizenden strijders van het Vrije Syrische Leger in staat van paraatheid, mocht een preventieve aanval op de terreurorganisatie de komende tijd worden doorgezet.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie