Dossiers

Internationaal Strafhof na Afghaanse slachtofferverklaringen op ramkoers met VS

In 2016 stelde het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een vooronderzoek in naar mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan door de Amerikaanse strijdmachten en inlichtingendienst CIA sinds de Amerikanen het land binnenvielen in 2003. De hoofdaanklager van het ICC, Fatou Bensouda, stelde vast dat er “redelijke basis” is om te geloven dat de Verenigde Staten martelingen hebben gepleegd in geheime detentiecentra in Afghanistan. Sindsdien liggen het ICC en de VS publiekelijk met elkaar in de clinch.

Afghanistan en het ICC

De islamitische republiek Afghanistan heeft het Statuut van Rome, waarmee de jurisdictie van het ICC over haar grondgebied wordt erkend, al in 2003 aanvaard. Sindsdien heeft het ICC jurisdictie over Afghanen en over onderdanen van landen die oorlogsmisdaden, misdaden plegen tegen de menselijkheid of genocide op Afghaans grondgebied.

Slachtofferverklaringen

Tussen 7 december 2017 and 9 februari 2018 ontving het ICC 699 slachtofferverklaringen van mogelijke oorlogsmisdaden door de Verenigde Staten. Sindsdien wordt door de rechters van het ICC onderzocht of de verklaringen zullen worden vrijgegeven aan de hoofdaanklager van het ICC, en of een officiële rechtsgang naar de Amerikaanse hoofdrolspelers van de misdaden wordt ingezet.

Politieke gevolgen

Mocht de hoofdaanklager van het ICC een officiële rechtsgang initiëren, dan zou dat grote politieke gevolgen voor het ICC kunnen hebben. In september dreigden de Verenigde Staten bij monde van Trumps veiligheidsadviseur John Bolton hard tegen het hof terug te zullen slaan, met sancties en vervolging van betrokken ICC-medewerkers en “landen, bedrijven en (andere) betrokken individuen”, die meewerken aan een ICC-onderzoek of proces tegen onderdanen van de Verenigde Staten.

Geef een reactie