Dossiers

“Israël beperkt Turkse bezoeken aan Jeruzalem tot één keer per jaar”

Israël heeft de toegang van Turkse toeristen die Jeruzalem bezoeken beperkt tot eenmaal per jaar. Dat verklaarde het hoofd van de Turkse reizigersorganisatie Burak afgelopen vrijdag in een persbericht (link).

In een schriftelijke verklaring vertelt Adem Yenihayat, die het hoofd is van de vereniging Burak – die reizen naar de heilige stad organiseert – aan persbureau Anadolu dat Israël het aantal beperkingen voor Turkse toeristen die Jeruzalem willen bezoeken, blijft verhogen. Onder die beperkingen vallen ook het verbod op meerdere bezoeken per jaar en de eis dat bezoekers onder de leeftijd van 18 jaar door een ouder / verzorger dienen te worden vergezeld tijdens een bezoek aan de stad.

Dwang en repressie

“Ongeveer 33 duizend Israëliërs hebben in 2018 onder politie- en militaire begeleiding – en zónder toestemming van de Palestijnen – de Al-Aqsa-moskee bezocht,” aldus Yenihayat. Hij voegde eraan toe dat Israël ook het vertoon van Turkse vlaggen in het moskeecomplex Al-Aqsa heeft verboden.

De Burak-organisatie verklaart dat Israël in 2018 1.736 mensen in hechtenis heeft genomen die de moskee wilden bezoeken, waaronder 63 vrouwen en 461 minderjarigen, terwijl 33 van deze minderjarigen jonger waren dan 12 jaar.

Vizier op Turkse toeristen

Het Israëlische beleid om Turken ervan te weerhouden de heilige plaatsen in Jeruzalem te bezoeken, is zich kortgeleden gaan richten op Turkse toeristen.

Jeruzalem geniet steeds meer interesse onder Turkijenaren, vooral na het controversiële Amerikaanse besluit om zijn ambassade naar de stad te verhuizen. Solidair met de Palestijnen tegen de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem, waar de heilige moslimplaatsen Al-Aqsa en Haram al-Sharif zich bevinden, hebben moslims – met name Turkse burgers – het afgelopen jaar massaal de stad bezocht.

Informeel ontmoedigingsbeleid

Israëls informele beleid van uitwijzing, visumafwijzing, willekeurige detentie en het stelselmatig ‘treiteren’ van Turkse onderdanen – waarvan velen zonder opgaaf van redenen uren op luchthavens worden vastgehouden – hebben velen niet ontmoedigd om Israël-Palestina te bezoeken.

Geef een reactie