Europese Unie

Europarlement: “Belangrijke rol Erdoğan in opvang Syrische vluchtelingen”

In een resolutie vandaag heeft het Europees Parlement benadrukt dat Turkije een belangrijke rol speelt in het reageren op de migratiecrisis. Het prees verder de inspanningen van de regering Erdoğan om vluchtelingen tijdelijke bescherming te bieden.

Grote gastvrijheid

Het EP verklaarde te zien dat Turkije en de Turkse bevolking grote gastvrijheid hebben getoond door onderdak te bieden aan meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Tegelijkertijd vraagt het EP Turkije om het beginsel van niet-uitzetting (uit Turkije) naar landen waar vluchtelingen dreigen te worden vervolgd, te respecteren. Lidstaten van de EU daarentegen, moeten hun beloften met betrekking tot grootschalige hervestiging van Syrische vluchtelingen in Europa echter nakomen, aldus het Europees Parlement.

Douane-unie

Het Europees Parlement verklaarde vandaag verder de douane-unie tussen Turkije en de EU te willen uitbreiden, bijvoorbeeld door landbouw en openbare aanbestedingen daarin te betrekken. Het EP stelt echter eerst “concrete verbeteringen” te willen zien op het gebied van democratie, mensenrechten, fundamentele vrijheden en de rechtsstaat.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie