Actuele analyses

Overname Cumhuriyet: tweet Kati Piri doet wenkbrauwen fronzen

Afgelopen zaterdag vroeg Turkije-rapporteur Kati Piri zich op Twitter retorisch af of de overname van het Turkse dagblad Cumhuriyet door “ultra-nationalisten” het einde betekent van de persvrijheid in Turkije. Met de quasi-serieuze uitroep maakt Piri zich niet populair bij de Turks-Nederlandse gemeenschap. 

Zwartboek

We zijn wat gewend van Kati Piri; namelijk dat ze bij tijd en wijle een stem van rede is in een arena van schreeuwers en notoire ruziemakers. Vorige maand verraste de Europarlementariër met het bericht dat de Bulgaarse regering met een reeks ontslagen onder haar grensbewakers heeft toegegeven aan Kati’s aanklacht. Het zwartboek “Testimonies by EU citizens on corruption while crossing Bulgaria”  dat Piri bij de Bulgaarse regering indiende namens Turkse Nederlanders zet zowaar zoden aan de dijk. Het krediet dat ze hiermee won bij Turken in Nederland, lijkt ze binnen een paar weken alweer te verspelen met een ordinair staaltje effectbejag.

Cumhuriyet = persvrijheid?

Voor Kati Piri is Cumhuriyet schijnbaar een symbool van de persvrijheid in Turkije. Een snelle factcheck onthult ofwel hoe schrijnend onoprecht deze tweet van de PvdA-politica is, ofwel hoe weinig kennis de Turkije-rapporteur heeft van de actualiteit in Turkije. Het seculiere dagblad Cumhuriyet heeft – zoals deze factsheet toont – een kleine 40 duizend lezers, terwijl een ander seculier, onafhankelijk blad, Sözcü, ruim 280 duizend lezers (het zevenvoudige) heeft en een serieus en ongehinderd seculier geluid in Turkije laat horen. Cumhuriyet is slechts de 24e grootste krant van Turkije. Sözcü daarentegen, is de derde grootste. Conclusie: Sözcü doet het goed, Cumhuriyet matig tot slecht. Dit heeft met persvrijheid niets van doen; goede (of slechte) bedrijfsvoering en journalistiek is wat hier de klok slaat.

gazeteciler.com, 2018.

 

En toch durft de PvdA-politica te beweren dat de overname van Cumhuriyet een politieke overname is (van ultra-nationalisten), en zelfs mogelijk het einde is van de persvrijheid in Turkije. Dat doet de geloofwaardigheid van de Europarlementariër, die al wordt gewantrouwd door een deel van de Turks Nederlandse gemeenschap, niet goed.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie