Islamofobie

NRC Handelsblad blundert met nepnieuws over islamitische universiteit

NRC Handelsblad gooide haar naam gisteren opnieuw te grabbel met een faliekante blunder over een vermeend faillissement van de Islamic University Rotterdam (IUR). De hogeschool zou volgens curator Marcel Windt failliet zijn verklaard, waarop het gegeven in verband wordt gebracht met uitspraken van een professor.

Al snel ging het NRC-artikel viraal, omdat het een ‘gevalletje #nepnieuws’ bleek te zijn. De ongewassen journalist in kwestie, Vincent Sondermeijer , bleek gegrepen door vooroordelen en overdaad. Niet de IUR was failliet, maar de EIU (Europe Islamic University of Applied Sciences).

Teloorgang NRC Handelsblad

Het is een nieuw incident in de tragische teloorgang van wat ooit een alom bewierookte kwaliteitskrant was. Waar het NRC Handelsblad in 2005 nog een oplage telde van ca. 240 duizend exemplaren, drukte de krant in 2017 nog slechts ca. 140 duizend eenheden af. De ondergang van de krant wordt weerspiegeld in de kwaliteit van haar journalistieke zorgvuldigheid.

In het nieuwste geval van journalistieke blunders schrijft het NRC dat de hogeschool Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) dinsdag door de rechter failliet is verklaard. Freelancer Vincent Sondermeijer googlede woensdag de trefwoorden ‘Stichting Europe Islamic University of Applied Sciences (EIU)’ en trof als eerste hit aan ‘Islamic University of Applied Sciences’ (zonder de woorden ‘Stichting Europe’). Sondermeijer, die normaal gesproken schrijft over de Formule 1, was zich van geen kwaad bewust en googlede rustig verder.

Google-hit: Stichting Europe Islamic University of Applied Sciences, feb. 2019.

Professor Ahmet Akgünduz

In de zoekmachine vond de journalistieke vrijloner pardoes berichten over professor Ahmet Akgünduz. Akgündüz is in het verleden meerdere malen in opspraak gebracht vanwege het publiekelijk uiten van zijn mening. Sondermeijer schrijft dat vroegere uitspraken van Akgündüz “beledigend” en “onverdraagzaam” waren, zich niet realiserend dat Akgünduz niet in opspraak is geraakt vanwege een voor sommigen mogelijk grievend karakter van zijn uitspraken, maar omdat de IUR – waarvan Akgünduz rector is – geaccrediteerd is en daardoor overheidsfinanciering krijgt voor haar opleidingen. Van een rector van een geaccrediteerde instelling wordt verwacht geen politieke uitspraken te doen, daar de overheid beginselen van behoorlijk bestuur in acht heeft te nemen. Sondermeijer voelde echter sensatie en nam de berichten over Akgündüz overhaast over, en bracht ze in verband met het faillissement van de genoemde islamitische universiteit.

Nepnieuws

Om 19.23 uur publiceerde Sondermeijer het artikel. Toen binnen een mum van tijd het publiek zich begon te roeren dat het ging om nepnieuws, is Sondermeijer het bericht in een radicale ommezwaai gaan aanpassen. “Vijf medewerkers hebben nog ruim 100.000 euro aan achterstallig salaris tegoed. De school gaat nog niet meteen dicht,” schrijft Sondermeijer kordaat. Foto’s van de IUR werden vervangen door die van de EIU, een screenshot van Google Streetview werd halsoverkop ingepast, en er werd plotseling breed uitgeweid over het faillissement, waar het bericht aanvankelijk vooral op professor Ahmet Akgünduz was geënt. In de rectificatie op het bericht wordt de fout hersteld, maar er wordt geen moment stil gestaan bij het herstellen van de laster jegens de professor.

Inzending lezer:


Gerelateerde artikelen

Geef een reactie