Islamofobie

Wilders over dreigementen: “Niet normale moslims, maar extremisten”

In een brief op Twitter schreef Wilders vanavond dat niet normale moslims, maar “extreme” moslims het op hem gemunt hebben. Daarmee maakt de beroepsprovocateur een nuance, en breekt deels met de zwart-wit-retoriek die hem lange tijd zo kenmerkte. In de brief annuleerde Wilders verder de door hem aangekondigde cartoonwedstrijd met spotprenten over de profeet Muhammed (صلى الله عليه و سلم).

Open deuren

De PVV-leider grosseerde in zijn brief verder in dooddoeners en open deuren. “Ik ben mijn vrijheid kwijt,” “het gaat niet alleen om mij; het gaat om Nederland” en “veiligheid gaat voor alles”. Ondanks de opvallende nuancering dat dreigementen aan zijn adres van extremisten komen en niet van de (normstellende) middengroep (normale) moslims, schreef Wilders dat de islam inherent “gewelddadig en intolerant” is.

Cartoonwedstrijd

Wilders staakte vandaag een cartoonwedstrijd te organiseren met spotprenten over de profeet Muhammed (صلى الله عليه و سلم), waarvoor als deadline 1 september a.s. gold. In Pakistan riepen moslims op de Nederlandse ambassadeur uit te zetten en liepen duizenden sinds woensdag een protestmars in de buurt van Islamabad. Ook riepen de Taliban vandaag volgens Nieuwsuur (naar aanleiding van de cartoonwedstrijd) veiligheidsdiensten in Kabul op om Nederlandse troepen aan te vallen.

Kiezersverlies

Dat zijn uitlatingen op interne tegenspraak stuiten, lijkt aan het Kamerlid voorbij te gaan. Geert Wilders en zijn PVV stonden volgens een recente peiling van Maurice de Hond op 16 zetels, een virtueel verlies van vier zetels ten opzichte van het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer. De cartoonwedstrijd lijkt een poging om opnieuw in de schijnwerpers te komen, enkele dagen voor het einde van het Kamerreces op 3 september.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie