Islamofobie

Wilders wankelt: ‘Verschil tussen extremistische en normale moslims’

Met de bekering van opnieuw een PVV’er tot de islam gaat er een heuse schokgolf door het land. In de commentaren blijft vaak onbenoemd dat de leider van de PVV, Geert Wilders, zélf de laatste tijd bijdraagt aan een meer genuanceerd beeld van de islam en moslims in het algemeen. Zo maakte de voormalige VVD-politicus in augustus voor het eerst onderscheid tussen ‘extremisten’ en gewone moslims.

Wilders: ‘Niet normale, maar extreme moslims bedreigen me’

Op 30 augustus vorig jaar, tegen het einde van het zomerreces, schreef Wilders dat hij niet door normale, maar door “extreme moslims” werd bedreigd toen hij een cartoonwedstrijd wilde organiseren gericht op het bespotten van de profeet Mohammed (صلى الله عليه وسلم). Daarmee maakte de rechts-populistische leider voor het eerst duidelijk onderscheid tussen moslims en radicale moslims, zoals ook Halil Karaaslan van het CMO opmerkte, in een uitzending van NPO Radio 1 in het programma Met het Oog Op Morgen (vanaf 02.50).

Peilingen

De vraag is wat de impact van de bekering van opnieuw een PVV’er tot de islam zal hebben op de zetels van de PVV in de peilingen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart. De PVV stond volgens een peiling van Maurice de Hond afgelopen zondag nog op 18 Tweede Kamerzetels, een virtueel verlies van twee zetels ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer.

Omgerekend naar Eerste Kamerzetels na de Provinciale Statenverkiezingen zou dat betekenen dat de PVV 9 zetels krijgt van de 75 in totaal (12 procent).

Inschatting uitslag Eerste Kamer; Maurice de Hond, 3 februari 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Arnoud van Doorn ging Van Klaveren voor

De bekering van Joram van Klaveren volgt op een eerdere bekering van een andere PVV’er, Arnoud van Doorn. Van Doorn bekeerde zich in 2012 tot de islam en is tegenwoordig leider van de lokale rechts-islamitische politieke partij Partij voor de Eenheid.

Stichting Bekeerling meldde in 2015 dat Nederland ongeveer 17 duizend bekeerlingen telde. Onderzoek van het Pew Research Center wees uit dat in 2017 ongeveer zes procent van Nederland moslim is, een miljoen Nederlanders in totaal.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie