Actuele analysesVerkiezingen

Media zwijgen als ’t graf over opheffing noodtoestand Turkije

Met de officiële presentatie van het Turkse kabinet vandaag met de intrede van het nieuwe presidentiële systeem, wordt ook de noodtoestand in Turkije formeel opgeheven. Dat stelt de premier van Turkije, Binali Yıldırım, tegenover Anadolu Ajansı. De grote Nederlandse nieuwsmedia, die moord en brand schreeuwden over de herhaaldelijke verlenging van de noodtoestand, zwegen de afgelopen dagen als ’t graf over het voorgenomen besluit. De noodtoestand werd ingeroepen na de poging tot staatsgreep op 15 juli 2016.

Premier Binali Yıldırım – wiens functie na vandaag komt te vervallen met de komst van het nieuwe systeem – verklaarde eerder in een tv-uitzending van staatszender TRT dat de noodtoestand per 17 of 18 juli zou worden opgeheven. Afgelopen donderdag volgde een nieuwe verklaring tegenover persbureau Anadolu; de noodtoestand zou niet op 17 of 18 juli, maar per vandaag (maandag, red.) worden opgeheven. De grootste nieuwsmedia in Nederland pikten het nieuws niet op. Alleen de rechts-populistische De Telegraaf nam de moeite om het nieuws te delen met het Nederlandse publiek.

De beëindiging van de noodtoestand werd eerder al aangekondigd door vicevoorzitter van de AK-partij Mustafa Elitaş. “Het Grote Nationale Assemblee van Turkije zal geen decreet voor een verlenging van de noodtoestand worden voorgelegd,” zei Elitas vorige week. President Erdoğan beloofde zelf ook al tijdens de verkiezingscampagne dat hij, mocht hij tot president worden gekozen, de noodtoestand zou opheffen.

De laatste verlenging dateert van 18 april en werd voor drie maanden ingeroepen (tot 19 juli). Daarmee is de noodtoestand in totaal zeven keer verlengd, nadat op 15 juli 2016 de noodtoestand werd afgekondigd na een (poging tot) staatsgreep.

Update 13.07.18:

In een nieuwe verklaring vandaag, van presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın, wordt gemeld dat de noodtoestand in Turkije op woensdag 18 juli zal worden opgeheven. Dat bericht persbureau Anadolu.

“Als we geconfronteerd worden met een zeer buitengewone bedreiging, kan de noodtoestand opnieuw worden uitgeroepen”, aldus Kalın vrijdag tegen verslaggevers na de eerste kabinetsvergadering onder het nieuwe presidentiële systeem.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie