BalkanNAVO

Hoge Raad doet in april uitspraak inzake Srebrenica

Verwacht wordt dat de Hoge Raad volgende maand in april uitspraak doet over de vraag of Nederland deels aansprakelijk is voor de dood van meer dan zevenduizend moslims bij de val van Srebrenica in 1995.

Niet-aansprakelijk

De advocaat-generaal van de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, adviseerde begin dit jaar de Hoge Raad te oordelen dat Nederland niet aansprakelijk is voor de dood van de duizenden Bosnische moslims. Uitspraken van de Hoge Raad zijn bindend en de Hoge Raad hoeft het advies van de advocaat-generaal niet te volgen.

Wat doet een advocaat-generaal?

De advocaat-generaal is onderdeel van de Hoge Raad en adviseert de Hoge Raad voordat deze tot een oordeel komt over de vraag of het vonnis van het gerechtshof Den Haag moet worden verworpen of in stand moet worden gehouden. In 2014 stelde het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse staat deels aansprakelijk is voor de dood van – naar schatting – tussen zeven- en negenduizend moslims bij de val van Srebrenica in 1995.

 

Op de beelden een fragment uit de dodenmars van Bosnische moslims in 1995, nadat Nederland en een internationale VN-coalitie faalden de beloofde luchtsteun van de Nederlandse luchtmacht aan de Nederlandse Dutchbat-troepen te leveren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie