Actuele analysesDe Koerdische kwestie

Turkije maakt zich op voor nieuw gevecht met PYD/YPG

Enkele dagen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een dreigende operatie aankondigde om de grensgebieden ten oosten van de Eufraat in Syrië te bevrijden van de PYD/YPG, lijken beide partijen zich in te graven voor een lang gevecht.

Turkse staatsmedia bevestigden dat het Turkse leger tanks en artillerie langs de Syrische grens positioneert. Reuters meldde dat maar liefst 15.000 door Turkije gesteunde Syrische oppositiestrijders zich voorbereiden op het offensief.

Een bevelhebber van het Vrije Syrische Leger zei dat de grenssteden Tal Abyad en Ras al-Ayn actie zullen zien – net zoals Manbij, ten westen van de Eufraat. De acties in Manbij zouden Amerikaans-Turkse (gedeelde) patrouilles in gevaar kunnen brengen. Vrijdag zei president Erdoğan dat Turkse troepen met geweld alle resterende YPG/PYD-rebellen uit de stad zouden verwijderen als de VS dat niet deden.

De door de VS gesteunde YPG/PYD beloofde donderdag terug te vechten, maar het is onduidelijk in welke mate ze op Washington kunnen rekenen. Volgens een onbevestigd rapport van een Azerbeidzjaans nieuwsmedium hebben de Amerikaanse en Franse militaire contingenten Tal Abyad verlaten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie