Actuele analyses

Turks defensie-apparatuur op weg naar Oekraïne

Het Turkse elektronicabedrijf ASELSAN heeft verschillende contracten getekend om telecommunicatieproducten te leveren aan het Oekraïense leger. Onder meer thermografische camera’s voor antitankwapens, radiocommunicatieapparatuur, technologie voor gecodeerde radiocommunicatie en gevechtscontrolesystemen worden geleverd aan het buurland ten noorden van de Zwarte Zee.

Turkije verhoogt de militaire samenwerking met Oekraïne al sinds de Russische invasie van de Krim in 2014. De ontwikkeling is daarom niet bijzonder verrassend te noemen. Het is echter wel opmerkelijk vanwege de mogelijke implicaties voor de betrekkingen tussen Turkije en Rusland.

Hoewel Rusland en Turkije de laatste tijd op verschillende gebieden samenwerken – denk aan de aankoop door Turkije van het Russische S-400-raketafweersysteem en het creëren van veilige zones in Syrië – biedt Turkije nu wapens aan een land dat zich actief bezighoudt met kleinschalige gevechten tegen Rusland. Het is mogelijk een teken dat de eeuwenoude concurrentie tussen de twee regionale grootmachten aanwezig blijft.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie