Verkiezingen

Campagneleiders AK Partij en CHP Nederland: “Uitslag lokale verkiezingen voorlopig positief”

Met bijna negentig procent van de stemmen geteld, beschouwen de oud-campagneleiders van de AK Partij en CHP in Nederland de voorlopige uitslag van de Turkse lokale verkiezingen vandaag positief. Omstreeks 21.30 uur staat de alliantie AKP-MHP op ca. 52 procent en de alliantie CHP-IYI op ca. 38 procent van de stemmen.

Mustafa Aslan, één van de leiders van de campagne van de AK Partij tijdens de presidentiële en parlementaire verkiezingen van 24 juni vorig jaar in Nederland, zegt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voorlopig opnieuw heeft aangetoond dat hij de steun van de overgrote meerderheid van de Turkse bevolking heeft. Aslan stelt dat is gebleken dat het aanstellen van bewindvoerders (kayyum) in oostelijke steden doeltreffend is geweest. Aslan: “Kiezers in het oosten konden deze keer, in tegenstelling tot eerdere verkiezingen, vrijuit hun stem uitbrengen. Gemeentebestuurders traden deze keer wél op tegen kiezersintimidatie. Met de eerstvolgende verkiezingen pas over ruim vier jaar, kan Erdogan nu belangrijke economische hervormingen doorvoeren.” 

Arzu Özalp, voormalig campagneleider van de CHP in Nederland en in 2018 nog kandidaat-parlementslid voor de CHP in Turkije, zegt dat de uitslag voorlopig op stadsniveau positief is. “Voor zowel de CHP en de alliantie die de CHP leidt (met IYI Parti, red.) is het stedelijke resultaat positief te noemen,” aldus Özalp tegenover Politiek Neutraal. In Ankara lijkt CHP-kandidaat voor het burgemeesterschap Mansur Yavaş de kandidaat voor de AK Partij, Mehmet Özhaseki, te verslaan en het grootstedelijke bestuur van Ankara voor de komende jaren van de huidige burgemeester Mustafa Tuna (AK Partij) over te nemen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie