Verkiezingen

Kiest Groot-Brittannië een Turk als opvolger van Theresa May?

Weinig Britten die het weten, maar de mogelijk nieuwe premier van Groot-Brittannië, Boris Johnson, is kleinzoon van niemand minder dan de Ottomaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken Ali Kemal. In de week van 22 juli wordt bekend of Boris Johnson daadwerkelijk tot de nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij wordt verkozen en daarmee Theresa May zal opvolgen.

Winifred Brun 

Boris Johnson en betovergrootvader Ali Kemal

De Britse lineaire lijn van Johnson voert terug naar Winifred Brun, een Zwitsers-Britse die tijdens een vakantie in Zwitserland de Turkse Ali Kemal ontmoette, met wie zij trouwde in 1903. Ali Kemal was in het Ottomaanse rijk politiek tegenstander van zowel de Jonge Turken als Mustafa Kemal (de latere ‘Ataturk’). Kemal was loyaal aan sultan Abdulhamit II (bestuur: 1876-1909) en was minister onder sultan Mehmet VI Vahidettin (bestuur: 1918-1922).

Osman Wilfred Johnson

Stanley Johnson

Ali Kemal was net als zijn kleinzoon Boris Johnson een goede publieke spreker en publicist. Hij werd na de staatsgreep van de Jonge Turken op sultan Abdulhamit II in 1909 gedwongen te vluchten naar Engeland, waar hij uiteindelijk een zoon kreeg, Osman Wilfred. Zoon (Osman) Wilfred werd grootgebracht door zijn grootmoeder, Margaret Brun-Johnson, wiens naam de kinderen en kleinkinderen van Ali Kemal en Winifred Brun na het overlijden van beide ouders zouden dragen. De zoon van Osman Wilfred Johnson is Stanley Patrick Johnson, de vader van Boris Johnson.

Politiek

Na zijn terugkeer in het Ottomaanse rijk in 1912, pleitte de ‘anglofiel’ (Engels-gezinde) Ali Kemal voor een defensieve proxy-oorlog tegen Rusland in de Balkan, werd hij als minister betrokken in de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog voor het Ottomaanse rijk in de Vredesconferentie van Parijs en bleef hij politiek tegenstander van de Jonge Turken, die hij beschuldigde van corruptie, verraad tegen de sultan en misdaden tegen de menselijkheid inzake de Armeense kwestie.

Ali Kemal, die pleitte voor Ottomaanse samenwerking met de Britten in de vorm van een soort protectoraat, werd uiteindelijk in 1922 uit Istanbul ontvoerd door aanhangers van Mustafa Kemal, de latere ‘Ataturk’. Onderweg naar Ankara zou Ali Kemal bij Izmit worden gelyncht en opgehangen wegens hoogverraad.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie