Verkiezingen

A Haber-interview Erdoğan: NOS verdraait woorden Turkse president op flagrante wijze

Taakomroep NOS verdraaide gisteren op flagrante wijze de woorden van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. De Turkse president stelde de HDP gisteren in een interview met A Haber gelijk aan de PKK, maar noemde hen geen “terroristische organisatie” (“HDP eşittir PKK, eşittir YPG, eşittir PYD”) (vertaling: “HDP is PKK, is YPG, is PYD”). 

Negatieve framing

De NOS schreef gisteren dat de Turkse president Erdoğan oppositiepartij HDP “een terroristische organisatie” heeft genoemd. Deze woorden heeft de president van Turkije niet in de mond genomen. De NOS lijkt met deze bewering de Turkse president in een kwaad daglicht te willen stellen als een bad actor, die geen respect heeft voor de kiesrechten van Koerdische Turken. De PKK is een internationaal erkende terroristische organisatie, terwijl de YPG en de PYD door Turkije als de Syrische tak van deze terroristische organisatie worden beschouwd.

Erdoğan stelde – in tegenstelling tot wat de NOS beweert – de organisaties aan elkaar gelijk omdat ze “tijdens hun congressen niet (op eigen initiatief) de vlag en het volkslied van Turkije uitdragen”. Erdoğan lijkt erop te wijzen dat de HDP de nationale grondwaarden, zoals Mustafa Kemal “Atatürk” die bepaalde bij de oprichting van de Republiek Turkije in 1923, niet delen. Dat de gelijkstelling van de HDP aan de PKK, de YPG en de PYD automatisch betekent dat Erdogan de HDP als een terroristische organisatie aanmerkt, is niet waar.

NOS-correspondent in Istanbul Lucas Waagmeester besluit dat met deze (ongevalideerde) aanname Erdoğan de HDP buitenspel zet. Ook dit lijkt een voorbarige rush to conclusions.

Bekijk hier het bewuste fragment:

Lokale verkiezingen

Op zondag 31 maart vinden in Turkije de lokale verkiezingen plaats in de 81 provincies van het land. In de verkiezingen zullen burgemeesters (belediye baskanlari) worden gekozen van 30 metropool-gemeenten en 1.351 district-gemeenten, en zullen 20.500 gemeente-adviseurs en duizenden lokale opzichters (muhtarlar) worden gekozen.

Voor de lokale verkiezingen vindt, in tegenstelling tot de presidents- en parlementsverkiezingen, geen stemming in Nederland plaats.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie