Vluchtelingencrisis

Paul Scheffer schoffeert Turkije: ‘Turkse regering autoritair regime’

In een interview over het Marrakesh-pact heeft migratie-expert Paul Scheffer de regeringen van Turkije en Marokko “autoritaire regimes” genoemd. De gerenommeerde publicist sprong uit de band in een weekendeditie van het Belgische dagblad De Standaard.   

De auteur van het geruchtmakende essay Het Multiculturele Drama uit 2000, zei in een viergesprek met de Leidse historicus Leo Lucassen en De Standaard-journalisten Ruud Goossens en Kasper Goethals, dat er nood is aan beter bewaakte buitengrenzen van Europa.

Scheffer stelt vast dat Frontex, de Europese grenswacht, vooruitgang boekt, maar dat dit erg lang heeft geduurd. “Jaren hebben we landen als Italië en Griekenland in de steek gelaten,” aldus Scheffer. De hoogleraar zegt te vrezen dat als Europa geen veiligheidsgemeenschap wordt, het als vrijheidsgemeenschap zal “verongelukken”.

Scheffer: “We kunnen toch niet tegen landen als Turkije en Marokko blijven zeggen: doen jullie het maar voor ons? Dan zijn we onze morele verlegenheid om over grenzen te praten toch gewoon aan het uitbesteden aan autoritaire regimes?”

Paul Scheffer heeft een sociaaldemocratische achtergrond en is tegenwoordig hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef onlangs een essay genaamd “De vrijheid van de grens” over de Europese vluchtelingencrisis en is een veelgevraagde spreker over kwesties als migratie en multiculturalisme.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie