Vluchtelingencrisis

Turkije dringt aan op veilige zones in Syrië

Donderdag verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, dat Turkije op eigen kracht veilige zones in Syrië zou kunnen creëren, maar dat Rusland en de Verenigde Staten hierbij betrokken zouden zijn als zij zouden willen samenwerken.

Paar verschillen

Çavuşoğlu merkte op dat Turkije en de VS in het algemeen gelijkgezind zijn over het creëren van veilige zones, maar dat op een paar punten verschillen van inzicht blijven bestaan.

Niet in de laatste plaats zei Çavuşoğlu dat Ankara contact heeft met de Syrische regering; zonder verdere details te verstrekken.

32 kilometer diep, 250 kilometer lang

Woensdag ontmoette de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn Russische tegenhanger om steun te krijgen voor zijn plan om een ​​door Turkije gecontroleerde veilige zone in Syrië te bouwen.

Ankara stelt een zone van 32 kilometer diep en 250 kilometer lang in, in het noordoosten van Syrië. Hiermee wil Turkije de Turkse grens beschermen tegen PKK-gelieerd terreur van de YPG/PYD en vluchtelingen terug laten keren naar Syrië, waar die zich momenteel (nog) in Turkije bevinden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie