Algemeen

Recep Tayyip Erdoğan ‘s werelds meest invloedrijke moslim

In de jaarlijkse lijst van het Koninklijke Centrum voor Islamitische Strategische Studies uit Jordanië is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (1954) verkozen als ‘s werelds meest invloedrijke moslim. De Turkse president lost daarmee Ahmed Mohamed Ahmed el-Tayeb af, de groot-imam van instituut Al-Azhar die in 2018 de titel kreeg.

Sochi-wapenstilstand

In de onderbouwing van de uitverkiezing wordt de Turkse president geprezen om de Sochi-wapenstilstand die is overeengekomen met de Russische president Vladimir Poetin op 17 september 2018. Met het wapenstilstand werd het lot van de Syrische provincie Idlib beslecht zonder dat er een schot hoefde te worden gelost. Besloten werd om het niet op een gevecht tot de dood uit te laten draaien tussen de rebellen en de (in militaire slagkracht superieure) Syrische krijgsmacht van president Al-Assad. Verondersteld wordt dat dit voor de burgers catastrofaal zou zijn geweest, gezien het feit dat Turkije al ruim drieënhalf miljoen Syrische vluchtelingen opvangt en de drie miljoen Syriërs die Idlib zouden hebben willen ontvluchten geen kant op zouden hebben gekund. Ook werd dankzij Erdoğan een dreigende aanval (“imminent attack”) afgewend van het door Rusland gesteunde leger van Al-Assad en haar pro-Iraanse bondgenoten tegen de rebellengroepen die Idlib bezetten.

Drie miljoen inwoners van Idlib zouden zijn ingesloten door de troepen van Al-Assad.

– Rapport ‘The Muslim 500’ (2019)

Gedemilitariseerde zone

President Erdogan en president Poetin besloten met het wapenstilstand in Idlib tegelijkertijd een gedemilitariseerde zone te creëren om de Syrische overheid en rebellen van elkaar te kunnen scheiden. Een bufferzone van 15 tot 25 kilometer in breedte werd van kracht op 15 oktober 2018. Dit betekende een “terugtrekking van alle radicale strijders uit Idlib waaronder de aan Al-Qaida gelieerde Hay’at Tahrir al-Sham (HTS)”.

Afgelopen week begonnen Turkije en Rusland aan hun gedeelde patrouille in Tell Rifaat langs het grensgebied van de provincie Idlib.

Het Koninklijke Centrum voor Islamitische Strategische Studies is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat is gelieerd aan het Koninklijke Ahl al-Bayt Instituut voor Islamitisch Denken. Het Koninklijke Ahl al-Bayt Instituut voor Islamitisch Denken is een internationaal islamitisch, non-gouvernementeel instituut met het hoofdkantoor in Amman, de hoofdstad van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië.

Download hier het rapport.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie