Algemeen

Rusland neemt voortouw in overgang naar Chinees betalingssysteem

Russische banken zijn begonnen zich aan te sluiten op de Chinese versie van het internationale betalingssysteem SWIFT. Het besluit volgt op een goedkeuring vorige week door de Russische wetgever. Met de transitie probeert Rusland haar afhankelijkheid van het door het Westen gecontroleerde betalingssysteem SWIFT te reduceren.

Aziatische coördinatie

Belangrijk onderdeel van de overgang naar het zogeheten Cross-border Interbank Payment System (CIPS), is de Russische coördinatie met China, India, Iran en Turkije. Het SWIFT-systeem dateert van 1973 en staat onder druk vanwege Amerikaanse interventie in het systeem in 2012 om Iran te straffen voor haar toenmalige kernenergieprogramma. Ook bestaat er de mogelijkheid dat sancties zullen worden ingesteld tegen Rusland, nadat Rusland de Krim annexeerde in 2014.

Turkije

Niet in de laatste plaats ervaart ook Turkije hinder van Amerikaanse sancties tegen het land. De Verenigde Staten verbiedt op eigen voorwaarden handel van Turkije met Iran in het kader van haar sancties tegen Iran. In 2018 werd de directeur van de Turkse Halkbank Hakan Atilla veroordeeld door een Amerikaanse federale rechter tot 32 maanden gevangenschap voor zijn aandeel in een groot handelsschema met Iran om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie