Journalisten

NVJ: “OM had banden Boersma met terreurorganisatie moeten verzwijgen”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), die gisteren na de uitzetting van Ans Boersma bij monde van secretaris Thomas Bruning pleitte voor het verbreken van de banden met Turkije, heeft nu – nadat bleek dat de zaak niet over persvrijheid ging – het vizier op het Openbaar Ministerie (OM) gericht.

Niet delen

De NVJ zegt het nu een volstrekt “onverantwoorde beslissing van het OM” te vinden dat Nederland informatie over de banden van Ans Boersma met een terroristische organisatie deelde met de Turkse autoriteiten. “Ze hadden haar immers ook in Nederland kunnen bevragen,” aldus Bruning een dag later.

Journalistieke blunders

Gisteren werd een correspondente van het Financieele Dagblad, Ans Boersma, Turkije uitgezet nadat Nederland Turkije had ingelicht over haar banden met een niet nader genoemde terroristische organisatie. Onder meer Het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en de NOS verweten Turkije het beknotten van de persvrijheid, zonder dat de reden van de uitzetting bekend was. De afgelopen 24 uur hebben voornoemde nieuwsmedia de artikelen aangepast.

Niet alleen journalisten besloten voorbarig tot een oordeel over de zaak over te gaan; ook politici van het CDA en de ChristenUnie maakten zich aan het euvel schuldig.

De in Amsterdam gevestigde NVJ zegt op haar website op te komen voor de belangen van journalisten.

Geef een reactie