Algemeen DagbladDe Koerdische kwestie

AD werkt mee met PKK in strategisch verweer tegen Turkije

Het Algemeen Dagblad schreef donderdag dat de voormalige vicevoorzitter (31) van de separatistische Turks-Koerdische organisatie DemNed in Nederland is vastgezet door wat het noemt “het Erdogan-regime”. Het dochterbedrijf van De Persgroep Nederland schrijft dat er “niets mis is met de PKK” en publiceert het verhaal van de verdachte. 

“Stedentripjes”

Het Algemeen Dagblad kadert het artikel zo in dat nadruk komt te liggen op het feit dat een baby is betrokken bij de aanhouding. Het profiel van de terreursympathisante in Nederland blijft hierdoor op de achtergrond van het artikel. “Familie Nederlandse baby in Turkse cel wanhoop nabij” schrijft auteur Raymond Boere strategisch. Boere schrijft dat de voormalige plaatsvervangende leider van DemNed “stedentripjes” maakte naar Istanbul. Terwijl de vrouw is bezocht door haar moeder en echtgenoot, maakt het artikel niet duidelijk waarom de vrouw haar kind niet aan haar echtgenoot heeft kunnen meegeven.

In het artikel spreekt de vrouw – die haar identiteit niet deelt maar wel strategisch gebruik maakt van bevriende journalisten in Nederland – van “de lange arm van Ankara”. “We dachten altijd dat de lange arm van Erdogan nep was, maar we komen er nu achter dat die wel degelijk bestaat,” aldus het citaat in het AD op verzoek van de verdachte.

In het artikel van het AD maakt de vrouw verder gebruik van de beladen term ‘kliklijn‘; een term waarmee publieke verontwaardiging kan worden uitgelokt vanwege de associatie met de Duitse bezetter in het bruine verleden.

DemNed organiseerde vorige week een demonstratie in Amsterdam voor de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in 1999 door de Turkse en Amerikaanse inlichtingendiensten werd opgepakt in Kenia
Kliklijn

De kliklijn is gebleken een bedenksel te zijn. Zo bleek uit een rondgang door Turks-Nederlandse studenten. De studenten belden en/of e-mailden verschillende consulaten in Nederland undercover en afzonderlijk van elkaar op uiteenlopende tijdstippen sinds 2017. In alle gevallen werden de “klikkers” medegedeeld aan het verkeerde adres te zijn. Binnenkort meer over dit onderzoek.

Citaat AD, Raymond Boere: “regime Erdogan”

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie