Algemeen DagbladDe Koerdische kwestie

De Limburger misleidt landelijke media over terreuraanslag PKK op Turkse soldaten

‘Vier Turkse soldaten omgekomen bij Turks-Iraanse grens, waar veel Koerden wonen.’ Dat schrijft het Algemeen Dagblad over de terreuraanslag vorige week van de PKK op Turkse soldaten bij de Turks-Iraakse grens. De goed ingevoerde lezer merkt vier journalistieke onzorgvuldigheden in de brontekst van De Limburger op, die bedoeld of onbedoeld werden overgenomen door landelijke media als het AD.

“De PKK een verzetsbeweging” 

– De Limburger, 22 april 2019

  1. De verslaggever van de originele brontekst in De Limburger, Roel Frissen , vergist zich in het aan Turkije grenzende land waar de aanslag plaatsvond [Irak in plaats van (het in de tekst vermelde) Iran].
  2. De auteur zwijgt in alle toonaarden over de verantwoordelijkheid voor de aanslag. De internationaal erkende terreurorganisatie PKK voert al sinds de jaren tachtig een bloedige strijd tegen de Turkse staat.
  3. De PKK wordt in de tekst “een verzetsbeweging” genoemd. Waartegen de PKK zich verzet wordt in de tekst niet duidelijk. De Turkse Republiek werd in 1923 gesticht nadat het Ottomaanse rijk implodeerde in de Eerste Wereldoorlog. Na internationale erkenning van Turkije werd in 1939 middels een referendum nog de provincie Hatay aan het Turkse grondgebied toegevoegd. De PKK zegt op haar website te streven naar lokale autonomie voor “stateloze mensen” (doelend op etnische Koerden) binnen het raamwerk van “een federale staat” (doelend op Turkije).
  4. In de brontekst wordt vermeld dat bij de ‘Turks-Iraanse grens’ (Turks-Iraakse grens, red.) “veel Koerden” wonen. Aan beide kanten van de grens wonen echter vooral Turkstalige Azerbeidzjanen en weinig tot geen Koerden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie