De Volkskrant

Volkskrant zwijgt over verkiezingswinst AK Partij in oostelijke provincies

Terwijl de stemmen van Istanbul gedeeltelijk worden herteld en er mogelijk een hertelling gaat plaatsvinden in Ankara, citeert De Volkskrant analist Halil Karaveli dat “het tijdperk Erdogan aan zijn eind loopt”. Hoewel De Volkskrant deze suggestie vervolgens nuanceert door te wijzen op het stevige mandaat van Erdogan tot 2023, zwijgt het dagblad in alle toonaarden over de forse winsten van de AK Partij in oostelijke provincies.

Ağrı, Bitlis, Şırnak en Diyarbakır naar AK Partij

Waar in 2014 de HDP nog aan de haal ging met de provincies Ağrı, Bitlis, Şırnak en Diyarbakır, gingen deze provincies in 2019 naar de AK Partij. De Communistische Partij van Turkije (TKP) verraste in de provincie Tunceli door de macht (daar) over te nemen van de HDP. De provincie Mardin ging naar onafhankelijken.

Dat de AKP in deze economische omstandigheden toch nog zo groot is gebleven, zou je een soort succes kunnen noemen. Niet veel partijen in andere landen zou dat gelukt zijn.

– analist Halil Karaveli

Kavali zou in een gesprek met De Volkskrant ook hebben gezegd dat het toch een soort succes genoemd zou kunnen worden dat de AK Partij in deze economische omstandigheden toch nog zo groot is gebleven. “Niet veel partijen in andere landen zou dat gelukt zijn,’” aldus Kavali tegenover De Volkskrant.

Zeven van de twaalf grote steden naar CHP

Voorlopig zijn van de twaalf grootste steden van Turkije zeven steden in handen van de CHP gekomen. In de steden Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya, Adana, Kocaeli en Mersin zijn de burgemeestersposten voor de CHP. In Bursa, Konya, Şanlıurfa en Gaziantep wist de AK Partij nog altijd aan het langste eind te trekken.

Uitslag Turkse lokale verkiezingen 2014. Geel: AK Partij; Rood: CHP; Bordeaux: MHP; Groen: HDP.

 

Uitslag Turkse lokale verkiezingen 2019. Geel: AK Partij; Rood: CHP; Blauw: MHP; Paars: HDP.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie