Trouw

Trouw legt smet op Turks blazoen bloot: “Waar is Erdogan, nu China massaal Oeigoeren opsluit?”

Journalist Melvyn Ingleby schreef vandaag in Trouw over onbegrip onder Oeigoeren over de Turkse positie in het internationale debat over de Chinese onderdrukking van Oeigoeren. Meer dan een miljoen etnische Turken zou verpieteren in Chinese concentratiekampen, terwijl Ankara wegens economische belangen een antwoord schuldig zou blijven op het geweld. 

Turkije als beschermheer

Trouw-journalist Melvyn Ingelby schreef vandaag in een artikel over de massale Chinese ‘heropvoedingskampen’ voor Oeigoeren dat Turkije zich jaren opwierp als uitverkoren beschermheer van de etnische minderheid in China. Oeigoeren zouden de laatste jaren bescherming hebben gezocht bij Erdogan, maar zouden nu bedrogen uitkomen. Turkse nationalisten zouden dwepen met de gedeelde heroïsche geschiedenis en president Erdogan zou zich in het verleden hard hebben gemaakt voor de onderdrukte moslimminderheid. In 2009 zou Erdogan China nog wél genocide op de Oeigoeren hebben verweten.

‘Turkey First’

Ingleby voert een citaat van Oeigoer Abdulhamit Karahan aan dat de economische crisis Turkije zou dwingen een milde toon aan te slaan richting China, zodat Chinese investeringen in Turkije niet geriskeerd zouden worden. China zou jaren miljarden dollars in Turkse wegen, bruggen en universiteiten hebben geïnvesteerd. Turkije zou daardoor nu kiezen voor haar eigen belangen.

Een andere Oeigoer, Abduweli Ayup, zou zeggen dat Erdogan de Oeigoeren in de steek heeft gelaten. Ayup: “Erdogan zegt dat hij aan de kant staat van de onderdrukten staan, maar laat ons nu in de steek.” Ayup zou verbolgen zijn over het feit dat Erdogan “razend” reageerde toen Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatste en zich opwierp als leider van de islamitische wereld. “Maar waar was Erdogan toen China een miljoen Oeigoeren opsloot?” aldus de etnische Turk.     

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie