FD MediagroepHet Financieele Dagblad

Revisie 2017/211: artikel “Ook belegger in opkomende markten ziet voorlopig geen vuiltje aan de lucht”

Publicatiedatum: 14 oktober 2017

Toelichting

Hieronder volgt het resultaat van een kritisch onderzoek naar de zorgvuldigheid van een journalistiek bericht. Berichten dienen (politiek) neutraal geschreven te zijn en gepresenteerde feitelijkheden dienen objectief, nauwkeurig en betrouwbaar te zijn om de toets der kritiek te doorstaan.

Oordeel: deels-onzorgvuldig (10 / 7) 

Conclusie

inzake het artikel “Ook belegger in opkomende markten ziet voorlopig geen vuiltje aan de lucht” (webversie) en “Zelfs Turkije valt nog een beetje mee” (krantversie) gepubliceerd op 14 oktober 2017 De auteur laat het na om naast het interviewen van beleggers die zich hebben teruggetrokken uit Turkije, ook beleggers te ondervragen die wél investeren in Turkije. Argumenten om in volatiele (politieke) omstandigheden wel te investeren in Turkije – wat veel investeerders feitelijk doen – komen niet aan bod.

 

“Ook belegger in opkomende markten ziet voorlopig geen vuiltje aan de lucht”

 

[…]

 

Lira

Deze week was het Turkije dat direct op maandagmorgen beleggers nog eens duidelijk maakte wat er ook alweer bedoeld wordt met ‘politiek risico’ in opkomende markten. De arrestatie van een medewerker van de Amerikaanse ambassade vormde een nieuw dieptepunt in de verhoudingen tussen de twee landen. De Amerikaanse ambassade verstrekt voorlopig geen visa meer in Turkije, en maandagmorgen schoot de koers van de Turkse lira in alle vroegte pijlsnel omlaag. Na het openen van de beurs volgden de aandelenkoersen al snel. Lodewijk van der Kroft, partner bij vermogensbeheerder Comgest, verliest er geen geld aan. Comgest heeft de aandelen in Turkije al in 2015 verkocht, ruim voordat de mislukte staatsgreep in 2016 de politieke verhoudingen in Turkije zelf en met het buitenland nog meer op scherp zette. Dat is opmerkelijk, want Comgest hanteert een ‘bottom up’-strategie en kijkt behalve naar het risico voor het land als geheel ook nadrukkelijk naar de kansen van individuele bedrijven. Maar voor de bedrijven in Turkije gaf de politieke en macro-economische situatie van het land toch de doorslag.

Risico’s

‘Turkije is een opeenstapeling van risico’s’, zegt Van der Kroft. ‘Het land heeft een flink tekort op de begroting, hoge inflatie en een tekort op de handelsbalans, wat het kwetsbaar maakt voor externe schokken.’ Wim-Hein Pals, fondsbeheerder opkomende markten bij Robeco, was nog wel belegd in Turkije ten tijde van de couppoging in 2016, maar trok zich niet lang daarna toch terug. ‘Turkije is duidelijk het zwakste jongetje van de ‘fragile five’ gebleken,’ zegt Pals. ‘11% inflatie, dat zie je in geen enkele opkomende markt.’

Fragile Five

De ‘fragile five’ is de aanduiding van beleggers in opkomende markten voor Turkije, Brazilië, India, Zuid-Afrika en Indonesië. Deze landen danken hun bijnaam aan het feit dat hun economieën te afhankelijk zijn geworden van financiering uit het buitenland. En die is onbetrouwbaar, zo is eerder al gebleken. In 2013 trokken beleggers massaal hun geld terug uit opkomende markten toen het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, een begin maakte met het terugdraaien van het extreem ruime monetair beleid. Dat maakte beleggen in dollars aantrekkelijker en deed miljarden aan beleggingen plotseling huiswaarts keren.

 

[…]

 

[/author]

Geef een reactie