Nederlandse Omroep Stichting

Basketballer Enes Kanter speelbal NOS in lasterspel tegen Turkse president

Woensdag berichtte de NOS dat basketballer Enes Kanter afzag van een reis naar Londen voor een wedstrijd tegen de Washington Wizards gisteren. Als reden werd door de NOS opgevoerd dat Kanter vreesde voor zijn leven. De taakomroep besloot echter niet de effectieve reden voor de absentie te melden: de problemen met het verkrijgen van een visum.   

Taakomroep NOS besloot niet de effectieve reden voor de absentie te melden: de problemen met het verkrijgen van een visum.

Uitleveringsverzoek

Het Turkse Openbare Ministerie werkt als bekend aan een uitleveringsverzoek voor basketballer Enes Kanter van de New York Knicks en heeft daarvoor een internationaal aanhoudingsverzoek ingediend. De geboren Zwitser – die volgens de NOS plotseling in Turkije is geboren – kwam in beeld bij de NOS toen bekend werd dat de basketballer een uitgesproken tegenstander werd van de Turkse president Erdogan en aanhanger was van Fetullah Gülen.

Kanter verklaarde te vrezen voor zijn leven, omdat Erdogan volgens hem een “volslagen idioot” (freaking lunatic) was en in Londen veel spionnen zou hebben. Kanter beweerde dat er een serieuze kans bestond dat die spionnen hem zouden kunnen ombrengen, getuige de doodsbedreigingen die hij zou hebben ontvangen. Onduidelijk is van wie de doodsbedreigingen afkomstig zijn en of de beweringen van Kanter onafhankelijk zijn geverifieerd.

Weglating NOS

Wat de NOS niet meldt in het bericht over de absentie van Kanter, is dat zijn basketbalteam heeft verklaard dat Kanter problemen had met het verkrijgen van een visum. De New York Times meldt dat Kanter de Turkse nationaliteit had totdat zijn nationaliteit in 2017 door de Turkse regering werd ingetrokken wegens lidmaatschap van FETÖ, de door Turkije als terroristische organisatie aangemerkte organisatie onder leiding van Fethullah Gülen. Gülen wordt door Turkije als het brein beschouwd achter de mislukte coup van 2016.

Twee dagen na de publicatie van New York Times over de visumproblemen van Kanter, spreekt de basketballer het visumprobleem tegen op zijn Twitter-account door een foto van zijn Amerikaanse reisdocument te delen. Een Amerikaans reisdocument is geen paspoort.

Kanter verloor twee jaar terug zijn Turkse nationaliteit, toen deze werd ingetrokken door de Turkse regering.


Burgerslachtoffers couppoging Oplettende lezers van de NOS stellen vast dat bij berichtgeving over de betrokkenheid van FETÖ bij de mislukte couppoging in 2016 in Turkije alleen informatie over het aantal ontslagen (vermeende) Gülen-aanhangers wordt genoemd en slachtofferaantallen buiten beschouwing worden gelaten. Bij de couppoging van 2016 werden 248 Turkse staatsburgers omgebracht en vielen 2.196 gewonden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie