Nederlandse Omroep Stichting

Factcheck koersval Turkse lira toont verspreiding desinformatie NOS

Publicatiedatum: 11 augustus 2018

Opnieuw is de NOS betrapt op het verspreiden van desinformatie. De NOS misleidt de lezer deze keer door de koersval van de lira te verbinden aan politieke en niet aan macro-economische ontwikkelingen die eerder Argentinië (2016) en Brazilië (2015) raakten.

Stellingen NOS

In het artikel ‘Ook Turks-Nederlandse ondernemers gaan val van lira voelen’ van vanochtend stelt de NOS:

nos.nl

De val van de Turkse lira is ingezet op het moment dat president Erdogan verkozen (24 juni, red) werd. Tegelijk werd er een presidentieel systeem ingevoerd, waardoor hij nu oppermachtig is. Daardoor neemt wereldwijd het vertrouwen in de Turkse economie af. Dat hij zijn schoonzoon aanstelde (9 juli, red.) als minister van Financiën hielp ook niet.

Factcheck

Als er een factcheck wordt uitgevoerd ten aanzien van de marktreacties op respectievelijk de verkiezing van president Erdogan en benoeming van minister Albayrak, dan kan worden waargenomen dat:

  1. Er geen val wordt ingezet op het moment dat president Erdogan werd verkozen (24 juni). De stelling is onwaar.
xe.com

2. Er wel een reactie plaatsvindt op het moment dat Albayrak werd benoemd (9 juli), maar dat de lira binnen drie dagen stabiliseert voor een periode van ruim twee weken. Vanaf 28 juli neemt de lira een duikvlucht. De stelling is gedeeltelijk waar.

xe.com

Renteverhoging Amerikaanse centrale bank

Sinds 2015 verhoogt de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve Bank) stapsgewijs de rente, waardoor de Amerikaanse obligaties meer rendement (yield) opleveren en kapitaal uit opkomende economieën als Turkije, Argentinië en Brazilië terugvloeit naar de Verenigde Staten. De Federal Reserve verhoogde de rente van nagenoeg nul procent in 2015 trapsgewijs naar 1,91% medio 2018.

macrotrends.net

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie