Nederlandse Omroep Stichting

Turkse weekendscholen-gate: media verrassen door binnen paar uur opzet NOS te echoën

Publicatiedatum: 10 augustus 2018

Nadat de NOS gistermiddag om nauwgezet 16:00 uur een artikel publiceerde over het voornemen van Turkije om Turkse weekendscholen in Nederland te financieren, regende het verontwaardigde reacties in het Nederlandse medialandschap. De Telegraaf (16:07 uur), Algemeen Dagblad (17:02 uur), NRC Handelsblad (17:32 uur), De Volkskrant (20:04 uur), RTL Nieuws (20:27 uur) en Het Financieele Dagblad (20:31 uur) buitelden in rap tempo over elkaar heen om critici schande te (laten) spreken van de Turkse bedoelingen, ware het niet dat het nieuws eigenlijk geen nieuws is. Neen, het bericht dateert van vier maanden (!) geleden, zoals hier kan worden nagelezen. President Erdoğan kondigde het beleidsvoornemen al vele maanden geleden aan. Wat is hier dan aan de hand? Waarom de plotselinge verontwaardiging?

Minister Koolmees: “Het is op zich geen probleem als landen het behoud van de eigen taal en cultuur stimuleren. Dat is niet verboden.”

NOS bepaalt en stuurt de verontwaardiging

De wijze waarop de verontwaardiging over het Turkse voornemen om weekendscholen in Nederland te financieren haar beloop heeft gekregen, onthult dat de NOS – staatsgefinancierde taakomroep die het is – de nieuws- en politieke agenda in Nederland in zekere zin bepaalt, en zelfs de druk op de regering afmeet om de Turkse intenties te veroordelen. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken, links-liberaal, haalde de schouders (in een aanvullend nieuwsbericht van 19.11 uur) op over de kwestie. Koolmees: “Het is op zich geen probleem als landen het behoud van de eigen taal en cultuur stimuleren. Dat is niet verboden.”

Politiek verslaggever van de NOS, Ireen Oostveen (“Ik kan hondsbrutaal interviewen”), stuurt vervolgens de lezer in het commentaar een opzichtige richting op door te schrijven dat de reactie van Koolmees “voorzichtig” is, en haalt het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije van 20 juli jl. aan om de vermeende voorzichtigheid te verklaren. Het voornemen van Turkije werd echter al op 11 april 2018 bekendgemaakt. Oostveen misrepresenteert hierdoor de situatie. Zou het kabinet tegen de Turkse bedoelingen zijn geweest, dan had de minister ná 11 april de intenties al hebben veroordeeld, toen de betrekkingen nog niet waren hersteld, er gelegenheid was om het Nederlandse standpunt kenbaar te maken (denk aan het parlementaire besluit over de Armeense kwestie) en voorzichtigheid niet strikt geboden was.

Onvoldoende hoor en wederhoor

De NOS laat in hetzelfde bericht een aantal politici aan het woord. Vooral politici die ideologisch (bij voorbaat) gekant zijn tegen het Turkse conservatisme, worden aan het woord gelaten. Van onder meer GroenLinks (14 zetels), PvdA (9 zetels) en DENK (3 zetels), wordt geen reactie of standpunt weergeven.

Bron: Tweedekamer.nl; respondenten aangestipt
Partij Politieke richting Aantal Kamerzetels (van 150) Kamerlid Reactie
VVD Liberaal-conservatief 33 Bente Becker “Ongewenste invloed”
D66 Links-liberaal 19 Jan Paternotte “Ongewenste invloed”
CDA Rechts-conservatief 19 woordvoerder “Waakzaam blijven”
SP Links/socialistisch 14 Jasper van Dijk “Lange arm van Ankara”
PVV Rechts-populistisch 20 Geert Wilders “Grondrecht weigeren”

Regie en voorspelbaarheid

In het artikel van 16:00 uur (“Turkije gaat weekendscholen financieren in Nederland”) wordt een aantal woordvoerders van Turks-Nederlandse maatschappelijke organisaties geïnterviewd: Mustafa Ayrancı van de uiterst linkse HTiB en Yusuf Altuntaş, oud-lid van de YTB, de Turkse uitvoeringsinstantie van het weekendschoolprogramma. De regie weet zich met het interviewen van Ayrancı en Altuntaş bij voorbaat verzekerd van de antwoorden. Ayrancı roept als uitgesproken pro-HDP/pro-PYD Nederlands-Turkse Koerd de Nederlandse overheid op in te grijpen. Altuntaş pleit er als semi-vertegenwoordiger van uitvoeringsinstantie YTB voor het Turkse onderwijs toe te staan, omdat er behoefte aan is.

Lees ook “NOS haalt oud nieuws van stal te midden van koersval Turkse lira“.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie