IslamofobieRTL NederlandRTL Nieuws

RTL Nieuws past islamofobische titel aan na terugslag uit het land

Publicatiedatum: 9 oktober 2018

RTL Nieuws koos dinsdag voor een sappig, islamofobisch stuk klikaas in een bericht over het meest duurzame hotel van Nederland.

“Illegaal moslimhotelletje in Roermond blijkt groenste van Nederland”, kopte het artikel van afgelopen dinsdag in koeienletters. Na een flinke terugslag uit het land paste RTL Nieuws de titel vervolgens aan naar “Illegaal hotelletje in Roermond blijkt groenste van Nederland”.

Moslimgezinnen

Het artikel behandelt onder meer hoe hotel Villadelux Swalmerhof zich richt op moslimgezinnen. Het hotel zou een kleine CO2-afdruk hebben (per gast), omdat het een klein, sober hotel is. Ten overvloede meldt het artikel dat de (niet-islamitische, red.) eigenaar van het hotel, voor wie de duurzaamheid van het hotel onbekend was, dwangsommen van in totaal 10.500 euro is opgelegd.

Associatie moslims en illegaliteit = klikaas

RTL Nieuws kiest er bewust voor het hotel “moslimhotel” te noemen in verband met de illegaliteit van de vestiging aan de Swalmerstraat. Zo activeert RTL Nieuws de gedachten van lezers richting de politiek beladen thematiek van “illegale moslims” en “illegale moslim-immigranten” (de termen die extreemrechts gebruikt voor vluchtelingen uit moslimlanden) om klikverkeer uit te lokken.

Facebook

Op Facebook regende het verontwaardigde reacties; het item ging viraal, waarop de redactie besloot de titel aan te passen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie