De Telegraaf

Telegraaf over Turken “in den vreemde”: “Erdoğan probeert hun zieltjes te winnen”

Publicatiedatum: 20 mei 2018

Toelichting

Hieronder volgt het resultaat van een kritisch onderzoek naar de zorgvuldigheid van een journalistiek bericht. Berichten dienen (politiek) neutraal geschreven te zijn en gepresenteerde feitelijkheden dienen objectief, nauwkeurig en betrouwbaar te zijn om de toets der kritiek te doorstaan.

Oordeel: deels onzorgvuldig (10 / 7)

Conclusie

inzake het artikel “Erdogan vraagt Nederturken steun”

D[/dropcape T]elegraaf verbergt, zoals gewoonlijk, de naam van haar redacteur of correspondent omdat het ook in dit artikel laakbaar schrijft. De auteur wekt minachting bij de lezer op door uitdrukkingen te gebruiken als Turken “in den vreemde” om Nederlandse Turken aan te duiden en af te sluiten met de zin dat Erdoğan van de Nederlandse regering geen toestemming heeft om “zieltjes te winnen” in Nederland, wat sektarische bedoelingen van de Turkse president suggereert. De auteur had het artikel ook neutraal kunnen afsluiten, door te schrijven dat Erdoğan vroeg om een stevig mandaat (een “recordaantal” stemmen).

 

BEOORDELING

Rood: commentaar en/of voorgestelde rectificatie

 

’Neem nationaliteit aan en ga politiek in’

Erdogan vraagt Nederturken steun

SARAJEVO – President Recep Tayyip Erdogan heeft ruim een maand voor de verkiezingen de Turken in het buitenland opgeroepen hem massaal te steunen. „Zijn jullie bereid de terreurorganisaties en hun lokale en buitenlandse handlangers een Osmaanse draai om de oren te geven?”, vroeg hij zijn juichende landgenoten in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

„Zijn jullie bereid me te steunen met een recordaantal stemmen?”, vervolgde de Turkse leider, want bij de stembusgang op 24 juni „gaat het om een besluit voor de komende eeuw van ons land.”

Volgens de Unie van Turks-Europese Democraten (UETD) waren ruim 10.000 buitenlandse fans naar Sarajevo gekomen. Erdogan sommeerde hen „vanuit Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland een krachtig antwoord te geven dat overal in Europa hoorbaar is.”.

Erdogan raadde hun aan meer politieke invloed te verwerven in het tweede vaderland. „Neem beslist de nationaliteit aan van dat land en ga er een actieve rol spelen in de politiek. Word lid van het parlement”, adviseerde Erdogan zijn achterban in den vreemde (opmerking: “in den vreemde” suggereert dat Turken in Nederland vreemdeling zijn; gebruik van het woord ‘buitenland’ zou passender zijn geweest).

“Neem beslist de nationaliteit aan van dat land en ga er een actieve rol spelen in de politiek. Word lid van het parlement”

’Bescherm religie goed’

Maar hij waarschuwde de betrokkenen ook Turkije niet te verraden of hun afkomst te verloochenen. „Bescherm jullie religie en taal goed. Als je die verliest, zijn jullie verloren.”

Bij Turkse verkiezingen is de mening van de stemgerechtigden over de grens belangrijk. Bij het grondwetsreferendum van vorig jaar waren dat er bijna 3 miljoen, ofwel zo’n 5 procent van het totaal. Erdogan krijgt in onder meer Duitsland en Nederland geen toestemming zieltjes te winnen. (Opmerking: de uitdrukking “zieltjes winnen” is minachtend en verre van zorgvuldig dan wel journalistiek neutraal te noemen. In deze context ontbreekt verder het benoemen van de reden voor het campagneverbod, namelijk dat de openbare orde in het geding zou zijn; dit is belangrijke informatie voor de lezer om het nieuws goed te kunnen duiden.)

Geef een reactie