De TelegraafTelegraaf Media Groep

Telegraaf misleidt lezer na politieoptreden bij mars feministen Istanbul

De Telegraaf berichtte afgelopen vrijdag dat de politie in Istanbul traangas heeft afgevuurd op een menigte van -claimt zij- duizenden vrouwen. Enkele honderden feministische demonstranten hadden zich op Internationale Vrouwendag verzameld bij het Taksimplein en wilden een mars houden. Het bericht van De Telegraaf laat belangrijke feiten onbenoemd. 

In het bericht citeert de grootste krant van Nederland dat mensen op sociale media zeggen “niets” van het optreden te snappen. “Waarom kunnen zij een gevaar zijn,” citeert De Telegraaf nota bene een journalist van BBC.

Geen toestemming

De Telegraaf weigert de gouverneur van Istanbul Ali Yerlikaya te citeren, die voorafgaand aan de mars verklaarde geen mars toe te staan in de beroemde winkelstraat Istiklal Caddesi (Onafhankelijkheidsstraat), maar een demonstratie in een naastgelegen straat wel toe te zullen staan. De demonstranten weigerden; wat een reactie van de oproeppolitie teweeg bracht.

De gouverneur Ali Yerlikaya verklaarde een demonstratie in een naastgelegen straat wel toe te zullen staan.

Verder verklaren de autoriteiten dat in de mars van feministen dat met gefluit en het roepen van leuzen werd geprotesteerd tegen de ezan (de gebedsoproep), die belangrijke religieuze symboliek draagt voor moslims.

Lezers klaagden de afgelopen dagen steen en been over misleidende berichtgeving van De Telegraaf. De Telegraaf deed met het bericht vermoeden dat de demonstratie onderdeel is van onverklaard repressief optreden van de Turkse autoriteiten, waardoor het -bewust of onbewust- meewerkt aan het lasteren van hoge Turkse ambtsdragers.

Geef een reactie